luni, 30 martie 2009

STRÂNGEREA “BILETELELOR CĂTRE DUMNEZEU”

Curățenia pentru Paștele evreiesc a început la Ierusalim, chiar și la mult veneratul “Zid al Plângerii”
Milioane de oameni vin în fiecare an la Zidul Plangerii din Ierusalim – unul dintre cele mai sfinte locuri ale iudaismului – pentru a lăsa și ei câte o bucățică de hârtie, pe care și-au scris dorințele ascunse ori rugăciunile către Dumnezeu.
“De două ori pe an, strângem biletele strecurate printre pietrele Zidului, întâi de Anul Nou evreiesc (toamna) și când se apropie Paștele. Le îngropăm pe Muntele Măslinilor” (Shmuel Rabinowitz, Rabin-șef la “Zidul Plângerii”).
Rabinul-șef supraveghează strângerea "biletelelor către Dumnezeu”, strecurate în spațiile dintre masivele blocuri de piatră. Din când în când, biletele vechi sunt strânse sub directa supraveghere a Rabinului-șef, pentru a face loc altora noi. Câțiva oameni sunt însărcinați cu această sarcină migăloasă. Ei scot peticele de hârtie cu ajutorul unor bețișoare de lemn, având grijă a nu vătăma în vreun fel piatra sfântă. 
Niciodată nu sunt citite biletele și nici nu sunt numărate. Însă, la fiecare colectă se umplu aproximativ 100 de plase, fiecare cu mii de mesaje scrise. Unele dintre acestea sunt trimise prin fax sau e-mail. De multe ori, la destinatar e trecută doar indicația: "Dumnezeu... în Ierusalim". Rabinul-șef al se îngrijește personal ca scrisorile printate să fie depuse printre pietrele venerate.
Zidul Plângerii este păstrat din cel de al doilea Templu evreiesc, distrus de romani în anul 70 al erei noastre. Întregul Zid se întinde pe o distanță de 500, de metri. Partea unde oamenilor le este permis sa se roage este de aproximativ 50 de m lungime și 15 m înălțime.
sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/international/curatenie-de-paste-la-zidul-plangerii-biletele-catre-dumnezeu-sunt-stranse.html